Menu

Webudvikling ordbog

Vi har samlet en mindre ordbog med de mest gængse ord og termer indenfor webudvikling.

API
Application Programming Interface, forkortet API, er en softwaregrænseflade, der tillader et stykke software at interagere med andet software. Et API betegnes som en måde at tilbyde tjenester, herunder data, fra et system i et andet system.

CMS
Et Content Management System (CMS) er et stykke software, der er med til at organisere og lette samarbejdet med at oprette dokumenter og anden information og hvorigennem enkeltpersoner eller grupper kan håndtere en mængde elektronisk indhold, for eksempel dokumenter, filer og billeder. En speciel afart af CMS er Web Content Management (WCM) som fokuserer på et online indhold på en fælles hjemmeside på internettet eller et intranet. WordPress er et eksempel på et CMS.

CSS
Cascading Style Sheets (også kaldet for typografiark, stylesheet eller bare CSS), er et computer-sprog der bruges til at beskrive, hvordan man ønsker indholdet af et HTML/XHTML/XML dokument præsenteret f.eks. i en browser.

Frontend/Backend
Frontend er udvikling af det design, som brugerne ser på skærmen. Backend er udvikling af bagvedliggende funktioner og databaser.

HTML
HyperText Markup Language (HTML) er et programmeringssprog der primært har til formål at strukturere indholdet på en hjemmeside og få tekst og billeder til at virke som links til andre html-sider.

JavaScript
JavaScript (JS) er et dynamisk programmeringssprog. Det er mest almindeligt anvendt som en del af webbrowsere, hvis implementeringer tillader klientside scripts at kommunikere med brugeren, kontrollere browseren, kommunikere asynkront, og ændre indholdet af HTML dokumenter.

Magento
Magento er et CMS, der kan bruges til at udvikle webshops i.

PHP
PHP er et  programmeringssprog anvendt til udvikling af dynamiske webapplikationer og websites. Sproget blev grundlagt af Rasmus Lerdorf og udgivet første gang den 8. juni 1995. Projektet er open source, hvilket basalt set betyder, at alle har adgang til den underliggende kildekode, der er skrevet i programmeringssproget C.

Prestashop
Prestashop er et CMS, der bruges til at udvikle webshops i.

Webservice
En webservice kan defineres som “software designet til at understøtte reaktiv kommunikation mellem datamater over et netværk”. Den er typisk et Internet kontaktpunkt, som giver adgang til at afvikle programmer eller tilgå data på en webserver, som stiller den konkrete webservice til rådighed.

WordPress
WordPress er et open source blogsystem og CMS skrevet i PHP. Der er både mulighed for at installere plugins, skifte tema og tilføje tags til sine poster. Systemet er p.t. det mest udbredte i verden og er oversat til mange sprog, herunder dansk.

Udgivet
15. januar 2019
Kategori
Digital
Forfatter
Thomas Kuperman

Lignende indlægGå til oversigt